XV век

Витешки ред Змаја

ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ – ПРВИ МЕЂУ ЈЕДНАКИМА
 • Витешки ред Змаја формиран је 12.12.1408. године, а основао га је угарски краљ, каснији римски цар Жигмунд Луксембуршки. Ред је за заштитнике изабрао светог Ђорђа и свету Маргарету,  а разлог оснивања реда је био заштита хришћанске Европе и хришћанских вредности које су биле угрожене од младе азијске цивилизације која је имала амбицију (намеру) да агресивно наметне своју веру и културу.

  Двадесет четири најдостојнија европска витеза тог доба, личности високих моралних принципа, елита у најширем значењу тог појма били су чланови првог реда Змаја. Почасно место првог витеза према оснивачкој повељи – први међу једнакима – био је деспот Стефан Лазаревић, господар Србије.

  Први чланови су били: Деспот Стефан Лазаревић, гроф Херман Цељски, палатин Никола Горјански, Јанош Томаш, Стибор од Стиборице, Јаков од Сент-Лаца, Јован Моровићки, Филип Сколари, Никола Сечењи, Карло Крбавски, Јанош Олшан, Петар Левој, Никола Чаки, Павле Бесењи, Павле Печујски, Михаило Надежди, Петар Перењи, Иван Горјански и Имре Перењи као секретар, канцелар.

  Поред двадесет четири члана, изабрано је још витезова који би у случају смрти неког од витезова могли да ступе на његово место, али тек пошто су прошли период пробе од годину дана. Важно је још нагласити да је витешки ред Змаја био скупштинског карактера. Краљ Жигмунд Луксембуршки је желео да небески поредак преслика на земљу тако да све везано за датум оснивања реда Змаја до броја витезова који су га чинили, њих двадесет четири,  било насићено хришћанским смислом и речитом симболиком.

 • Симбол витешког реда Змаја био је змај са крстом на својим леђима, репом обавијеним око сопственог врата, а част да се носи такво обележје на својој витешкој опреми и застави био је, и остао, симбол највећег могућег господства (достојанства).


  О позицији деспота Стефана у витешком реду:

  Извод из Житија деспота Стефана

  … кад је утврдио право пријатељство са западним (владарима), кад је у град по имену Будим ишао, где су се сабрали западни краљеви и друга господа код краља угарског, (који је требало да иде) у Констанцу и Рим на крунисање, деспот Стефан је изнад свих и пред свима најсветлији био и више од других видео се као месец међу звездама, и из далека свако га је (могао) опазити; сви његови савети (беху) чврсто на (свом) месту…


  …Овај (деспот Стефан) имаше право да и благородним краљевима и славним витезовима додељује (витешка) одличја, тако да су се они поносили, (сматрајући да су изнад) краљевих (витезова), говорећи: „Мени деспот даде витешки чин.”

      Константин Филозоф

 • zastava1-2

  застава деспота Стефана

   

  обележје Реда Змаја

 •  

  церемонијални мач Реда Змаја, Музеј уметности у Бечу

 • оснивачки статут Реда Змаја

   

  парадно седло Реда Змаја, Национални музеј у Будимпешти


ДЕСПОТ СТЕФАН