1413 или нешто касније

Повеља манастиру Милешеви

Деспот Стефан Лазаревић

hristovulja_mileseva1 copy

 Текст повеље


  • „Од мене добијајући власт, цареви царују и моћници држе власт” рече, преко премудрог Соломона, Цар векова Сведржитељ Господ. Пошто ово пролазно Царство примисмо из његове снажне руке и обилату доброту, рођено биће треба, колико је то могуће, да буде слично Њему који своје руке шири и све што је живо наслађује добротом, да не будемо само примаоци овог пролазног Царства већ и наследници вечног Царства, од чега одавде произилази добро устројство нама поверене највише власти.

    Стога и ја са благочастивом вером у Христа Бога деспот Стефан, и по Божјој милости господар Срба, пишем ово на знање свима како великим милосрђем и неизрецивом милошћу светих мојих господара и српских ктитора: светог Симеона, српског самодршца и мироточца, и светог Саве, Великог српског архиепископа, који су, за мене недостојног, својом великом милошћу били посредници код Господа, и њиховим молитвама често сам био спасен на мору и на копну, у ратовима, и у различитим невољама и налетима непријатеља. Чак и грешну моју душу они повратише од врата смрти и њиховим молитвама Творац свега и Владика по други пут ми је живот даровао све док се то у будуће (опет) не изволи Владару живота и смрти, Творцу и моме Богу.


  • Због ових великих доброчинстава мојих светих господара скромности мојој, принесох мали дар. Приложих Манастиру мога господара светога Саве, који је у Милешеви, пет села у Моравицама. Њихова имена су ова: два Гугља, треће – Храсно Поље, четврто – Шемгоњ, пето – Рупељево. Учиних и милост тим селима: да су две године слободни од унче, пет година да су ослобођени од великих и малих послова за мене (владара), затим од војнице, од градозиданија и од свих дажбина за мене, изузев унче; (а та села) ни соћа да не дају мени  већ само Манастиру милешевском.

    И (за) овај мој мали дар молим онога кога Бог одреди да влада после мене: или (неког) од наших рођака, или било кога од побожних, да ово (што је написано), због неке клетве завидљивог ђавола, остане непромењено и неуништено онако како и ми нисмо повредили ни уништили оно што су приложили свети господари који су раније управљали Српском земљом.

    А ако ли се ко усуди да ово уништи и измени, таквог нека уништи Господ Бог и Пречиста Богомати, и овде, у његовом земаљском, као и у његовом животу после смрти, и уместо да му помогну, нека му буду супарници свети Симеон и свети Сава.

Милошћу Божјом господар Срба деспот Стефан

ДЕСПОТ СТЕФАН